Luciën van der Eerden
Lux et Terra Beeldhouwen in steen is een initiatief dat beeldhouwer Luciën van der Eerden sinds 1980 genomen heeft. Wekelijks komen er onder zijn leiding beeldhouwers op het landgoed in Lierop werken.
Zelf noemt Luciën zich een autodidact, maar als je zijn opleiding bekijkt, is het wel degelijk een bijna klassieke opleiding.
Luciën: “Ik ben mijn beeldhouwopleiding begonnen op de gerenommeerde Academie van Antwerpen. Maar omdat ik de structuur daar te schools vond, ben ik na een tijdje mijn eigen weg gegaan. Ik heb voor mijzelf een opleidingscircuit uitgestippeld, dat beter aansloot bij mijn wensen en ideeën. Zo heb ik diverse symposia gevolgd in Carrara, een stad in Italië met de witte marmergroeven. Ik heb in 1971 deelgenomen aan het Symposion Europäischer Bildhauer in de Römersteinbruch van St. Margarethen in Burgenland, Oostenrijk; het initiatief van de kunstenaar Karl Prantl waaruit alle andere beeldhouwsymposia voort zijn gekomen. En in 1975 aan het Internationales Steinbildhauer-Symposion in Mayen (Duitsland). In 1980 en 1982 aan het Symposium de sculpture in les Avins-en-Condroz (België). Daarnaast heb ik in een aantal steengroeven gewerkt, waar ik praktijkervaring opgedaan heb en kennis gemaakt heb met vele manieren van bewerking in steen. In 1994 ben ik door het bestuur van de stad Landau in der Pflaz (Duitsland) uitgenodigd om een 5-daags beeldhouwsymposium te leiden. In het kunstcentrum hebben we met zo’n 35 beeldhouwers buiten in het park gewerkt.”
Na zijn opleidingsperiode heeft Luciën van der Eerden in de loop der jaren een rijk oeuvre geproduceerd, met diverse tentoonstellingen per jaar en meerdere beelden in binnen- en buitenland. Daarnaast heeft hij 25 jaar les gegeven aan de Vrije Academie in Eindhoven (nu: Centrum voor de Kunsten) en een paar jaar aan Kunstencentrum Can in Nuenen.
Op het landgoed Lux et Terra is Luciën sinds 1980 gestart met beeldhouwmogelijkheden voor beginnende, gevorderde en professionele beeldhouwers.
Luciën moedigt de mensen die bij hem beeldhouwen aan vooral eigen initiatief te nemen en zelf het materiaal te ontdekken. Natuurlijk is hij altijd bereid om zijn kennis te delen en je met een enkel advies weer op weg te helpen. Er wordt je uiteraard terdege geleerd hoe je met je gereedschap om moet gaan en wat de karakteristieken zijn van de verschillende steensoorten.
De jaarlijkse beeldententoonstelling in oktober laat werk zien wat het afgelopen jaar op het landgoed tot stand gekomen is.
Omroep Siris heeft een mooie video gemaakt. Klik hier voor de video.